Informacje UPC, PLAY

Koleżanki i Koledzy!

Od kilkunastu dni, a dokładnie od 22 wrześnie kiedy w mediach pojawiły się doniesienia potwierdzające to, że P4, operator sieci Play należący do francuskiego koncernu Iliad Group, podpisał umowę kupna od Liberty Global 100 proc. udziałów UPC Polska za 7 mld zł. Według tych doniesień, transakcja ma zostać sfinalizowana w pierwszej połowie 2022 roku po uzyskaniu zgód organów antymonopolowych.

Spółka Iliad (S.A) należy do Grupy Iliad, która działa pod marką Free we Francji, Iliad we Włoszech i Play w Polsce. Wymienione spółki zatrudniają około 12,5 tyś. Pracowników.

Play obsługuje w Polsce ponad 15 milionów klientów, oferując usługi telefonii mobilnej, Internetu oraz telewizji zarówno klientom indywidualnym, jak i biznesowym. Nowoczesna sieć operatora w technologii 4G LTE/5G pokrywa 99% populacji.

Cytując Jean Marc’a Harion, Prezesa PLAY – „Play i UPC połączą swoje siły, aby stworzyć silnego operatora konwergentnego w Polsce.

Stało się to, o czym od kilku lat się mówiło. Już blisko 10 lat temu ówczesny Prezes UPC Polska Simon Boyd podczas spotkań w regionach zapowiadał, że konsolidacja w branży telekomunikacyjnej jest nie unikniona, a finalnie na polskim rynku zostanie trzech, może czterech dużych graczy.

Pytacie nas:
Co to dla nas oznacza?
Czy będę zwolnienia?
Jakie będą kryteria przy typowaniu ludzi do zwolnienia?
Czy będą jakieś odprawy dla tych, którzy stracą pracę?
Czy w Play działają Związki Zawodowe?

Skoro padły pytania, my odpowiadamy, ale z zastrzeżeniem, że nie należy odbierać tego jako zapowiedź tego co nastąpi, bo tego nie wiemy i być może dzisiejsze obawy są na wyrost?
  • Na tą chwilę nic się nie dzieje i najlepsze co możemy teraz zrobić, to zachować spokój, wykonywać swoje zadania jak najlepiej, by potwierdzić swoją przydatność i wartość dla Pracodawcy. Żaden pracodawca nie pozbywa się dobrych pracowników, więc nawet jeżeli nastąpią pewne redukcje zatrudnienia, to solidny pracownik nie musi się niczego obawiać. Nie ulegajcie emocjom, nie słuchajcie plotek, które zaczynają się mnożyć, nie słuchajcie nie mądrych wypowiedzi typu „wytrzymajcie chociaż do czerwca”, nawet kiedy wypowiada je menadżer wyższego szczebla.
  • Kiedy przyjdzie czas na decyzje o ewentualnej redukcji stanowisk, Zarząd naszej OM NSZZ Solidarność będzie aktywnie w tym uczestniczył i żadne rozwiązanie umowy o pracę nie odbędzie się bez konsultacji z nami. Możemy Was zapewnić, że dołożymy wszelkich starań by zadbać o naszych członków. Zapewniamy, że ewentualny proces typowania pracowników do rozstania się z UPC będzie na wskroś uczciwy i transparentny.
  • Co do odpraw dla pracowników w przypadku likwidacji stanowiska pracy, to w UPC oprócz odprawy wynikającej z Kodeksu Pracy, pracownik otrzymuje 1 dodatkowe miesięczne uposażenie za każde przepracowane dla UPC pełne pięć lat. Ten temat zamierzamy jeszcze omówić z Pracodawcą.
  • W Play nie działają Związki Zawodowe – taka jest nasza wiedza na dziś.

Zarząd OM Solidarnosć
UPC-Ericsson