Informacja ze spotkania pracowników projektu UPC z dnia 17.05.2016

Informuję, iż w odpowiedzi na liczne pytania i wątpliwości zgłaszane przez Kolegów z projektu UPC dotyczące różnych zagadnień związanych z warunkami pracy w firmie Ericsson z incjatywy Społecznej Inspekcji Pracy w dniu 17 maja 2016 w Warszawie w biurze przy ulicy Jagielońskiej 55 odbyło się spotkanie informacyjne.
W spotkaniu uczestniczyła liczna grupa pracowników projektu UPC z Okręgu Centralno-Wschodniego, pracodawcę reprezentowali : Miroslaw Przewoźniak Head of Field Services oraz Arkadiusz Kozera Regional Field Operations Manager, stronę społeczną reprezentowali Dariusz Bylinka Oddziałowy Społeczny Inspektor Pracy oraz Jacek Kaczmarek Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy.
W ramach spotkania poruszono następujące zagadnienia:
  • Dyżury pracownicze i bezpieczeństwo podczas ich pełnienia;
  • Zagrożenia związane z użytkowaniem samochodów służbowych
  • Fundusz Socjalny w firmie Ericsson
Pracownicy zostali poinformowani przez SIP o prawnych podstawach pełnienia dyżuru wynikających z Kodeksu Pracy. Wskazano przypadki kiedy prace podczas dyżuru mają być wykonywane w zespołach dwuosobowych. W trakcie dyskusji ustalono, że w przypadkach gdy pracownik dyżurujący boi się o swoje bezpieczeństwo może wezwać drugiego dyżurnego z sąsiedniego obszaru lub nawet z projektu Netia. Ustalono również, że w związku z planowanym wprowadzeniem systemu WFM w pracach realizowanych w projekcie UPC Koledzy z tego projektu pod kierownictwem Pawła Witkowskiego Network Maintenance Leader, przygotują wykaz aktywności które w systemie automatycznie będą przydzielane do 2 osob,
Kolejnym zagadnieniem poruszonym podczas spotkania była kwestia samochodów służbowych ich stanu technicznego i zagrożeń związanych z ich użytkowaniem. Zarówno przedstawiciele pracodawcy jak i strona społeczna zwrócili uwagę na wiek samochodów którymi posługują się Koledzy z projektu UPC, odbiega on znacznie od reszty floty samochodowej funkcjonującej w Ericssonie. Problem ten ma być rozwiązany przez systematyczną wymianę najstarszych i będących w najgorszym stanie pojazdów. W ramach tego zagadnienia ustalono też, że podobne działania zostaną podjęte podczas akcji wymiany ogumienia. Dodatkowo aby zwiększyć bezpieczeństwo kierujących pojazdami podjęto decyzję o zakupie zestawów słuchawkowych dla pracowników.
Ostatnią kwestią która poruszono było funkcjonowanie w Ericssonie Funduszu Socjalnego. Strona społeczna poinformowała pracowników o najważniejszych zagadnieniach z tym związanych. Wcześniej dostarczono wszystkim zarówno regulamin jak i inne dokumenty związane z działalnością Funduszu Socjalnego. Strona społeczna zadeklarowała swoją pomoc we wszelkich przypadkach związanych z tą tematyką.
Na koniec zarówno przedstawiciele Społecznej Inspekcji Pracy jak i pracodawcy zachęcali zebranych aby ze swoimi problemami dotyczącymi warunków pracy bez wahania dzielili się z przełożonym lub zgłaszali je stronie społecznej tak aby wspólnie je rozwiązywać.
Pozdrawiam.
Jacek Kaczmarek.
Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy.

AKTUALIZACJA 12.07.2016

Witam!

Informuję, że zgodnie z ustaleniami jakie zapadły na spotkaniu z pracownikami projektu UPC w dniu 17.05.2016 zostały zakupione zestawy słuchawkowe mające zapewnić większe bezpieczeństwo kierującym samochodami służbowymi w tym projekcie.
Obecnie trwa ich dystrybucja do poszczególnych Regionów.

Jednocześnie trwają działania zmierzające do wymiany najstarszych i będących w najgorszym stanie pojazdów.

Pozdrawiam.
Jacek Kaczmarek.
Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy.